© David Levine

Aankomende Evenementen:

Levinas in het gelaat

29 april 2019 om 10:30 uur tot 3 mei 2019 om 12:30 uur

 

Emanuel Levinas is voor velen even intrigerend als ondoorgrondelijk. Zijn stelling dat het gelaat van de ander een ethisch appel betekent kan op een breed draagvlak rekenen, maar slechts weinigen lukt het om zijn taaie proza te lezen. Voor iedereen die de reikwijdte van het gedachtegoed van Levinas nu eens echt wil leren begrijpen organiseert ISVW deze cursus.

Onder deskundige leiding van Levinaspromovendus en directeur van Stichting LOKAAL, Liesbeth Levy, duikt u in het werk van Levinas. Na een introductiedag waarop prof. Joachim Duyndam u middels een interactief hoorcollege laat kennismaken met het werk van Levinas, leest u ’s ochtends tekstfragmenten ter voorbereiding op telkens een middagcollege van een gastspreker die de vernieuwende ideeën van Levinas verbindt met een actueel filosofisch thema of een bekende filosoof. Deze academische Levinaskenners geven antwoorden op vragen als: wat heeft Levinas het onderwijs te bieden? Hoe kun je met Levinas de huidige democratie begrijpen?

’s Avonds na het diner is het tijd voor het Levende Levinascafé: een film, interview of gesprek waaruit blijkt hoe de thema’s die Levinas bespreekt terug te vinden zijn in de kunst, de maatschappij of het dagelijks leven. Want je kunt lang praten over het gelaat van de ander, maar uiteindelijk draait het om de ervaring.

Deze cursusweek is geschikt voor iedereen met interesse in Levinas, die het aandurft onder begeleiding teksten te lezen en niet terugschrikt voor actuele academische kost, maar aan het eind van de dag ook graag geniet van prikkelende gesprekken of een mooie film waarover lang nagepraat kan worden aan de bar. Geen voorkennis vereist, interesse in Levinas en actuele maatschappelijke vraagstukken is voldoende.

Programma

Maandag 29 april: Levinas, Husserl en Heidegger – prof. Joachim Duyndam

Dinsdag 30 april: Levinas, Socrates en Kierkegaard – prof. Renée van Riessen

Woensdag 1 mei: Levinas en het Jodendom – prof. Marcel Poorthuis

Donderdag 2 mei: Levinas, Buber en Nelson – Liesbeth Levy

Vrijdag 3 mei: Eindopdracht

Studiebelasting

Deze cursus bestaat uit 27 contacturen en (optioneel) circa 15 uur zelfstudie.

Data

Maandag 29 april t/m vrijdag 3 mei 2019.

Aanvang maandag om 10.30 uur, einde vrijdag om 12.30 uur met afsluitende lunch.

Deelname

Arrangement 1: € 771,45 (inclusief 4 x diner met wijn, 5 x lunch en koffie/thee).

Arrangement 2: € 963,65 (arrangement 1 + standaardkamer en ontbijt).

Arrangement 3: € 1.003,65 (arrangement 1 + pluskamer en ontbijt).

Arrangement 4: € 1.033,65 (arrangement 1 + comfortkamer en ontbijt).

Wilt u korting? Schaf dan de Gold Card aan of kijk of u in aanmerking komt voor ambassadeurskorting.

Docent

Liesbeth Levy is filosoof en directeur van stichting LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam. Ze studeerde filosofische antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveert aan de Universiteit voor Humanistiek op Levinas en de democratie. Bij haar werk aan de stichting LOKAAL is Levinas haar ‘morele gids’. Ze schreef recentelijk mee aan Common skin (Valiz 2014), waarin ze confrontatie volgens Levinas behandelt.

Gastdocenten

Prof. Joachim Duyndam is als hoogleraar Humanisme en filosofie verbonden aan de Universiteit van Humanistiek in Utrecht. Hij publiceert vanuit een humanistiek perspectief over o.a. mimesis, empathie, generositeit, en vergeving. Hij publiceert daarnaast over denkers als Levinas, Heidegger en Girard. Hij is medevoorzitter van het interdisciplinaire onderzoeksproject ‘De actuele fascinatie van het offer’.

Prof. Marcel Poorthuis is hoogleraar interreligieuze dialoog aan de Tilburg University. Hij promoveerde op de commentaren van Levinas op de Talmoed. Hij publiceerde onder meer de boeken 25 eeuwen theologie (2015, met prof. Laurens ten Kate) en Managen met Mozes (2018).

Prof. Renée van Riessen is bijzonder hoogleraar christelijke filosofie aan de Universiteit Leiden en universitair docent filosofie en godsdienstfilosofie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Ze promoveerde op het proefschrift Erotiek en dood, met het oog op transcendentie in de filosofie van Levinas (1991). Ze doet onderzoek naar transcendentie in het werk van onder anderen Levinas, Kierkegaard, Lyotard, Agamben en Derrida. 

Gegevens

Begin:29 april om 10:30 Einde:3 mei om 12:30 Evenement Categorie:

Locatie

Landgoed ISVW
Dodeweg 8
Leusden, 3832 RDNederland
Telefoon:
033 – 465 07 00
Website:
isvw.nl

Organisator

ISVW
Telefoon:
033 465 0700
E-mail:
receptie@isvw.nl
Website:
www.isvw.nl


********************************************************

 

Levinas lezen: de Tijd en de Ander

Na u. Ontdek de originele ethiek van Levinas.

Wanneer
30 juni 2019 tot 6 juli 2019

Waar
St.-Etienne-des-sorts

Inleiding

In deze cursus behandelen we de filosofie van Emmanuel Levinas (1905-1995). Die jaren na zijn dood nog altijd een geliefd filosoof is. Zowel in academische kringen als bij het grote publiek. Het geheim van Levinas is zijn originaliteit. Als overlevende van de Holocaust ontwierp hij namelijk een nieuwe ethiek die, in plaats van autonomie, relationaliteit centraal stelt.

Na de verschrikkingen van WO II vroeg Levinas zich af wat menselijkheid betekent in de wereld van de toekomst. Volgens hem is een radicaal nieuw mensbeeld nodig om tot een ethiek te kunnen komen waarin die menselijkheid nog een plek kan krijgen. Levinas wil af van het moderne mensbeeld waarin de mens autonoom heerser is over zichzelf en anderen. De mens is volgens Levinas weliswaar een zelfstandigheid, maar eentje die zichzelf ook verwerkelijkt in de relatie met de ander.

Luc Anckaert plaatst in deze cursus belangrijke thema’s uit de filosofie van Levinas in de ruimere context van de (Joodse) filosofie. Voor een goed begrip van Levinas zullen we ook 4 primaire teksten uit de Tijd en de Ander gaan close-readen. Verder is er aandacht voor de Russische schrijver Vasili Grossman. Een belangrijke inspiratiebron voor Levinas.

Met Luc Anckaert hebben we een meer dan uitstekende gids om de complexe maar inspirerende filosofie van Levinas te doorgronden. Anckaert publiceerde en doceerde veelvuldig over Levinas. Maar bijvoorbeeld ook over Rosenzweig, een belangrijke bron voor Levinas.

Door wie

prof. dr. Luc Anckaert

Voor wie

De cursus is voor iedereen die zich wil verdiepen in de filosofie van Levinas. En voor iedereen die benieuwd is wat zijn ethiek ons kan leren over verdraagzaamheid naar andersdenkenden. Voorkennis is geen vereiste. Wel raden we aan om het studiemateriaal van tevoren te bestuderen.

“Je est un autre”

(A. Rimbaud)

Inhoud van de colleges

  1. Het geweld van de onmenselijkheid en de zelfstandigheid van het subject (close-reading)
  2. De betekenis van de Shoah in het joodse denken (verdieping)
  3. Genot als opgaan in de werkelijkheid; arbeid en denken; lijden en dood (close-reading deel 1 en deel 3 van de Tijd en de Ander)
  4. De ethiek als antwoord op het lijden: Inzet en grenzen van ethisch engagement (verdieping)
  5. Erotiek en vruchtbaarheid (close-reading van deel 4 van de Tijd en de Ander)
  6. De Talmoedcommentaar Et Dieu créa la femme (close-reading)
  7. Ethiek en de vrouw-man verhouding (verdieping)
  8. De politieke betekenis van de ethiek van Levinas: Levinas en Vasili Grossman (verdieping)

Doelstelling van de colleges

Aan het einde van de cursus beheers je de belangrijke thema’s en achtergronden van de ethiek van Levinas en kun je hierover met je medecursisten en docent discussiëren. Ook heb je via close-reading nauwgezet kennisgemaakt met primaire teksten van Levinas.

Studiebelasting

De studiebelasting bestaat in ieder geval uit het volgen van de colleges. Dit komt neer op 5 x 3 uur (ochtendcolleges) en 3 x 1,5 uur (avondcolleges) = 19,5 uur.

Studiemateriaal

Voorgeschreven studiemateriaal:
E. Levinas, Le Temps et l’autre, Paris, 1979 (vertaald als De tijd en de ander, Ambo, 1989).  U ontvangt voorafgaande aan de cursus een gekopieerde versie van dit boek.

Optioneel studiemateriaal:
Vasili Grossman, Leven en Lot, Uitgeverij Balans, 2016

Het studiemateriaal zit niet inbegrepen bij de cursus. Het is dus de bedoeling dat je het studiemateriaal zelf aanschaft.

Daarnaast stelt Luc Anckaert een aantal eigen artikelen en nota’s ter beschikking. Deze zijn wel bij de cursus inbegrepen en worden t.z.t. door het Centre Erasme verspreid.

Getuigschrift

Aan het einde van de collegereeks ontvangen de cursisten een getuigschrift van deelname.

Meld u aan voor deze cursus: https://www.centre-erasme.nl/cursus/19-08/

19.08 – Levinas lezen: de Tijd en de Ander